SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Zweedse kardemombroodjes

Zweedse kardemombroodjes

Deze Zweedse kardemombroodjes kunnen afgevinkt worden van mijn to-bake list, en ohhh wat waren ze lekker!!

Het bakken van brood blijft een mooi proces om te zien, van kneden tot rijzen. Na het rijzen begint het echt leuke onderdeel, het maken van de broodjes. Met een paar stappen tover je deze mooie vorm op de bakplaat.

Wat heb je nodig:

Zo maak je deze Zweedse kardemombroodjes:

 1. Begin met het maken van het deeg. Doe de melk en boter in een steelpan en verwarm tot het lauwwarm is. Zet het vuur uit en voeg al roerend de gist toe. Roer door met een garde en laat vervolgens 10 minuten staan.
 2. Doe de bloem, lichtbruine basterdsuiker, kardemom poeder en snuf zout in een beslagkom en mix door elkaar. Voeg vervolgens het melkmengsel toe en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Wanneer de ingrediënten vermengd zijn kun je het deeg het beste kneden op het aanrecht. Bekijk het filmpje hier vanaf 1;00 minuut waar wordt voorgedaan hoe je deeg kneedt. Je bent hier ongeveer 10 minuten mee bezig.
 3. Vorm een bal van het deeg en laat in een met bloem bestoven en met een schone theedoek afgedekte beslagkom ±45 minuten rijzen op een warme plek. Ik zette de kom op de verwarming.
 4. Maak intussen de kardemom boter. Meng de boter, lichtbruine basterdsuiker en kardemom poeder door elkaar.
 5. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ±50 cm lang en ±30 cm breed. Bestrijk het deeg met de kardemom boter. Ik deed dit met de bolle kant van een lepel.
 6. Vouw het deeg vanaf de bovenkant tot 1/3 van het deeg en vouw dan de onderkant daaroverheen (zie foto’s). Rol het deeg vervolgens in de lengte nog iets uit.
 7. Snijd in de breedte repen van ±2 cm breed. Snijd deze vervolgens in de lengte in, maar laat 1 uiteinde nog vastzitten (zie foto’s).
 8. Draai de stroken om elkaar heen tot een spiraal en leg ze neer.
 9. Pak een deeg spiraal vast bij het uiteinde en wikkel deze twee keer los om twee vingers (zie foto’s). Doe het uiteinde van het deeg door het midden zodat je een soort knoop maakt. Leg op de bakplaat en herhaal dit met de rest van de deeg spiralen.
 10. Laat de broodjes op de bakplaat vervolgens opnieuw 45 minuten rijzen op een warme plek, dit kan in de zon of in een voorverwarmde oven (30 graden boven-onderwarmte) welke uit staat.
 11. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak de Zweedse kardemom broodjes in ±10 minuten gaar en goudbruin. Keer halverwege de bakplaat.
 12. Maak intussen de siroop. Doe het water, lichtbruine basterdsuiker, kardemom poeder en vanille extract in een steelpan en verwarm deze tot de suiker opgelost is.
 13. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk direct met de siroop.

Enjoy!

*bewaar de broodjes 3 dagen in een luchtdichte doos

 

Ingredienten

Deeg:

Kardemom boter:

Siroop:

 

 

Zweedse kardemombroodjes