SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Appeltaart

Franse Appeltaart

Een appeltaart recept ontbrak nog op mijn blog, tot vandaag! Ik kon een standaard ‘Oma’s Appeltaart’ maken maar die bewaar ik voor later. Deze Franse appeltaart sprak mij meer aan! De Franse appeltaart kenmerkt zich door het patroon waarin je de appel partjes legt. Deze variant heb ik gevuld met heerlijk frisse appelcompote.

Wat heb je nodig voor deze appeltaart:

Zo maak je deze appeltaart:

  1. Je begint met het deeg. Doe de bloem in een beslagkom. Maak een kuiltje in de bloem en voeg hier het zout, suiker, blokjes koude boter, eidooier en water in. Meng alles goed door elkaar tot een soepel deeg. Maak een bol van het deeg en verpak het in plastic folie. Leg het voor 30 minuten in de koelkast.
  2. Nu begin je met de compote. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Zet een steelpannetje op met het water en de appelsap en voeg hier de appel blokjes aan toe. Breng zachtjes aan de kook.
  3. Rasp de schil van een citroen en voeg dit bij het appel mengsel. Snijd de citroen doormidden en pers ook het sap uit in het pannetje.
  4. Voeg tot slot de suiker en kaneel toe aan het appelmengsel, doe je deksel op de pan en laat ± 10 minuten zacht koken. Roer af en toe door.
  5. Nu ga je de taart bouwen. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in met boter.  Rol het deeg uit tot ± 5 mm dikte en leg deze in de bakvorm, breng in vorm met je vingers.
  6. Prik gaatjes in de bodem en strooi hier paneermeel over heen. Verdeel vervolgens de compote over de bodem.
  7. Schil de overige appels en snijd in hele dunne plakjes. Leg de plakjes dakpansgewijs over de taart, waarbij je van buiten naar binnen werkt.
  8. Bak de taart in 25 minuten goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat 15 minuten afkoelen.
  9. Verwarm in een steelpannetje abrikozenjam met een scheutje water. Bestrijk de taart hiermee voor een mooie glans. Maak de taart af door poedersuiker te strooien over de zijkant.
  10. Serveer de taart met slagroom en eventueel rood fruit.

Enjoy!

Ingredienten

Deeg:

Compote:

Opbouw taart:

 

 

Appeltaart