SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Botercrème

Basisrecept met vanillesmaak

Botercrème is een smeersel dat je gebruikt voor toeven op cupcakes of taarten. Ook gebruik je het als vulling in taarten of om een taart mee af te smeren. Met botercrème kun je ook dijkjes maken zodat de vulling in een taart, bijvoorbeeld jam of mousse, er niet uit loopt. Op de foto hier hieronder kun je zien wat ik bedoel met dijkjes. Ik heb de taart bedekt met chocolade mousse, om te zorgen dat de mousse er niet uit loopt hebt ik toefjes gemaakt op de rand.

Botercrème smaakt naar boter, tenzij je hier een smaakje aan toevoegt. Dit kan op verschillende manieren. Wanneer je chocolade botercrème wilt dan kun je het beste cacaopoeder toevoegen. Ook kun je stukjes fruit toevoegen, deze spatel je dan door de crème, heerlijk! Het is zelfs mogelijk om bastognekoekjes, een aroma, amaretto of een ander drankje toe te voegen aan de crème voor een lekker smaakje. Jam is ook een goede smaakmaker voor botercrème, maar niet te veel. Er geldt namelijk het volgende: botercrème gaat niet goed samen met vocht, dan kan het gaan schiften. Voeg dus altijd kleine beetjes toe en zorg ook dat alles een zelfde temperatuur heeft, anders kan het ook gaan schiften.

Wil je blauwe, paarse of rode botercrème? Geen probleem! Voeg een kleurstof toe naar eigen keus en meng er goed doorheen.

Dit basis recept vanille botercrème heb ik van de site van Laura’s Bakery en gebruik ik eigenlijk altijd voor cupcakes en taarten. Met dit recept kun je ± 16 tot 20 toeven spuiten op een cupcake en een taart van 20 centimeter kun je hier twee keer voldoende mee vullen.

Wat heb je nodig:

Zo maak de deze vanille botercrème:

  1. Zeef de bloem en doe dit in een steelpannetje samen met de melk. Roer met een garde door elkaar tot er geen klontjes meer zijn.
  2. Zet het steelpannetje op middelhoog vuur en blijf roeren met een garde terwijl je het aan de kook brengt. Wanneer het kookt draai je het vuur laag. Je zult merken dat het mengsel nu dikker wordt. Wanneer je een saté prikker in het mengsel zet en deze blijft staan dan is het goed. Het is belangrijk dat er geen klontjes meer in het mengsel zitten, roer dus goed door.
  3. Doe het mengsel in een kommetje en laat afkoelen op kamertemperatuur.
  4. Ondertussen ga je bezig met het botermengsel. Doe de boter (op kamertemperatuur) samen met de poedersuiker in een kom en klop deze luchtig met een keukenmachine of mixer.
  5. Voeg vervolgens het vanille-extract toe en meng tot deze is opgenomen (wil je een andere smaak of kleur geven aan je botercrème, dan kan dat nu).
  6. Wanneer het bloem mengsel afgekoeld is voeg je deze toe aan het botermengsel. Klop deze nog ± 5 minuten door tot een mooie gladde crème.
  7. Zet de botercrème in de koelkast voor ± 30 minuten, daarna is de botercrème klaar op gebruikt te worden.

Enjoy!

Ingredienten

Voor 16-20 toeven:

 

 

Botercrème