SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Chocolade soezen

Chocolade soezen

Chocolade soezen, chocolade bollen, moorkoppen.. Hoe deze lekkernij ook mag heten, ze zijn heerlijk! En ook heerlijk om zelf te maken. Wanneer je het maken van soezen deeg onder de knie hebt heb je ze binnen no-time op tafel getoverd. En wie lust ze nou niet?

Wat heb je nodig:

Zo maak je deze chocolade soezen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Zet een steelpannetje op het vuur en doe hier het water samen met de boter en een snufje zout in.
  3. Zeef intussen de bloem en voeg deze toe aan het steelpannetje wanneer het begint te pruttelen. Roer ± 3 minuten stevig door met een houten lepel tot zich er een glad stevig deeg vormt die makkelijk los laat van de steelpan (haal niet eerder van het vuur, deze stap ik belangrijk omdat de bloem nu gaart en het beslag straks niet te dun wordt).
  4. Haal de steelpan van het vuur. Voeg één voor één de eieren toe aan het warme beslag,  waarbij je het volgende ei pas toevoegt wanneer het vorige ei volledig is opgenomen. Bij het toevoegen van de eieren moet je flink doorroeren en kan het zwaar worden. Het wordt een glanzend, zacht maar stevig deeg.  Op de foto’s onder aan het recept zie je wat de bedoeling moet zijn.
  5. Doe het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje (of knip de punt van de spuitzak af) en maar 8 toeven. Maak ze glad door je vinger nat te maken en er overheen te strijken. Let op dat je de soezen niet te dicht op elkaar legt. Bak de soezen in ±25 minuten in een voorverwarmde oven. Open de oven niet tussendoor, de soezen kunnen inzakken.  De soezen moeten rondom helemaal goudbruin zijn (ook de plooien, anders zakt de soes straks in). Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
  6. Nu ga je aan de slag met de vulling. Doe de ongeklopte slagroom in een beslagkom en klop deze op tot slagroom met een mixer (of garde). Voeg gedurende het opkloppen de vanillesuiker en klopfix toe.
  7. Doe de slagroom in een spuitzak met kartelmondje, maak met een klein scherp mesje een sneetje in de onderkant van de soes en spuit hier de slagroom in. Herhaal dit bij de rest. Bewaar de overgebleven slagroom voor de topping.
  8. Voor de topping verwarm je de chocolade en slagroom au bain-marie. Bestrijk de soezen met de chocolade (ik deed dit met een lepel) en laat uitharden. Maak met de overgebleven slagroom rozetten op de chocolade soes. Maak af met fruit naar keuze.

Enjoy!

Ingredienten

10 stuks

Soezendeeg:

Vulling:

Topping:

 

Chocolade soezen