SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Cijfertaart

Cijfertaart

Voor een verjaardag, jubileum of wat dan ook! Een cijfertaart is een echt pronkstuk tijdens een belangrijke mijlpaal. Ik maakte mijn eerste cijfertaart onlangs voor mijn verjaardag. Saarbakt bestaat nu 5 jaar, nogmaals een goede reden om een cijfertaart te maken en het recept met jullie te delen!

Wat heb je nodig:

Zo maak je een cijfertaart:

 1. Begin met het maken van de cakes. Verwarm de oven voor op 165 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Doe de boter in een beslagkom en mix zacht en romig. Voeg de suiker toe en klop nog even goed door tot een luchtig geheel.
 2. Voeg één voor één de eieren toe waarbij je het volgende ei toevoegt wanneer het vorige geheel is opgenomen.
 3. Voeg nu het cakemeel in drie delen toe, mix kort door het beslag.
 4. Rasp de schil van een halve citroen boven de kom en voeg ook de vanille extract toe, mix kort door.
 5. Stort het beslag op de bakplaat en strijk gelijkmatig glad met een spatel. Bak de cake in ±25 minuten gaar, controleer eventueel met een satéprikker.
 6. Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen. Leg de cake op het aanrecht op iets waarop je mag snijden. Leg het sjabloon op de cake en snijd met een scherp mesje het cijfer uit de cake. Je kunt twee cijfers halen uit een cake dus zorg dat het sjabloon niet in het midden legt. Leg de cijfer cakes voor een half uurtje in de vriezer (of koelkast).
 7. Maak de boter crème: zet een steelpannetje met de melk op laag vuur. Haal de bloem door een fijne zeef en voeg toe aan de melk. Roer goed door met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Breng het langzaam aan de kook, wanneer het bijna kookt zet je het vuur laag. Het melk-bloem mengsel wordt nu dikker, blijf roeren. Na een paar minuten is het zo dik dat een satéprikker rechtop blijft staan, het melk-bloem mengsel is nu klaar. Doe het in een kom of bakje en leg er vershoudfolie bovenop. Het mengsel moet afkoelen tot kamertemperatuur en mag geen klontjes bevatten.
 8. Doe de boter (op kamertemperatuur) in een kom en mix romig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe, klop tot een luchtige botercrème, dit duurt 8 tot 10 minuten. Voeg als laatste de vanille extract toe, mix nogmaals kort door.
 9. Wanneer het melk-bloem mengsel is afgekoeld voeg je deze toe aan de botercrème. Klop in 5 minuten luchtig.
 10. Verdeel de crème over drie schaaltjes. Voeg de kleurstof naar keuze toe aan de bakjes en roer door. Zet de crème vervolgens 30 minuten in de koelkast.
 11. Maak intussen de mascarponeroom: klop de slagroom stijf in een beslagkom en voeg al kloppend de vanillesuiker, poedersuiker en klopfix toe. Wanneer de slagroom is opgeklopt voeg je de mascarpone toe, mix kort door tot alles is gemengd.
 12. Doe de mascarponeroom in een spuitzak met rond spuitmondje en leg kort in de koelkast.
 13. Haal de boter crème uit de koelkast, roer kort door en doe in een spuitzak, per kleur een ander spuitmondje.
 14. Je gaat de taart nu opbouwen: leg één cijfer cake in een doos of serveerplank zodat je deze niet meer hoeft te verplaatsen. Je begint met het spuiten van doppen mascarponeroom, spuit van buiten naar binnen zodat de randen in ieder geval mooi zijn (zie foto’s). Doe de jam in een spuitzakje, knip een klein puntje eraf en verdeel de jam over de binnenste doppen mascarponeroom (zie foto’s).
 15. Leg de tweede laag cake boven op de room. Maak nu met de drie kleuren boter crème rozetten, doppen, sterren etc. tot de taart mooi gevuld is.  Maak eventueel af met sprinkles, vers fruit of bloemen.

Enjoy!

Ingredienten

1 cijfertaart (2-laags)

Biscuit:

Botercrème:

Mascarponeroom:

Garnering:

 

 

 

Cijfertaart