SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Crè­me brûlée taart

Crè­me brûlée taart

Zelf ben ik dol op Crè­me brûlée, hoe mooi zou het zijn als ik dit in een taartvorm kan maken? Voor ik het wist stond hij ook al op tafel, en lekker!! Ik weet in ieder geval wat ons kerst dessert wordt dit jaar.

Wat heb je nodig voor deze Crè­me brûlée taart:

Zo maak je deze Crè­me brûlée taart:

 1. Begin met het deeg. Snijd de boter in blokjes en doe samen met de bloem, suiker, zout en vanille extract in een beslagkom.
 2. Splits het ei en voeg het eigeel toe aan de beslagkom. Met het eiwit ga je verder niks doen.
 3. Kneed met je handen tot een deeg, heb geduld, het kan even duren voordat het een samenhangend deeg wordt. Wanneer het deeg na 5 minuten nog niet blijft plakken voeg je 1 of 2 eetlepels koud water toe.
 4. Maak met je handen een bol van het deeg en verpak deze in folie. Leg voor 60 minuten in de koelkast.
 5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de springvorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif de werkbank met bloem. Valt het deeg uit elkaar? Kneed nog even flink door met je handen. Rol het deeg uit en bekleed de springvorm (inclusief rand) hiermee. Prik vervolgens met een vork gaatjes in het deeg.
 6. Frommel een stuk bakpapier op en haal uit elkaar. Leg over de springvorm en leg hier de bakbonen in, je gaat de bodem nu ‘blind bakken’.
 7. Schuif de bodem in de oven. Haal na 15 minuten de bakbonen + bakpapier weg en bak de bodem nog voor 10 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
 8. Nu begin je met de vulling. Splits de eieren en doe de eidooiers met de suiker in een beslagkom. Mix in 5 minuten met een mixer door elkaar. Met het eiwit ga je verder niks doen.
 9. Week de gelatine blaadjes in een kom met koud water voor 5 minuten.
 10. Zet een steelpannetje op het vuur met de slagroom en het merg van het vanillestokje. Voeg het vanillestokje ook toe. Laat het niet koken.
 11. Giet het eimengsel bij de slagroom en blijf goed roeren totdat het mengsel wat dikker wordt. Let op! Dit kan wel 5 – 10 minuten duren, houd het steelpannetje op laag vuur. Wanneer het indikt haal je het vanillestokje eruit, haal je de steelpan van het vuur en voeg je één voor één de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer nogmaals goed door en laat het geheel 5 minuten afkoelen.
 12. Giet het crème brûllée mengsel over de gebakken bodem en zet voor 2 uren in de koelkast.
 13. Haal uit de koelkast en verdeel rietsuiker over de bovenkant. Karamelliseer de suiker met een gasbrander, hierdoor ontstaat het krokante laagje van de Crè­me brûlée.

Enjoy!

         

Ingredienten

Bodem:

Crè­me brûlée:

Crè­me brûlée taart