SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Gender reveal cupcakes

Gender reveal cupcakes

Een gender reveal (geslachtsonthulling) wordt in Nederland steeds vaker gevierd. En bij een feestje horen lekkernijen! Een leuke manier om een geslacht van een baby te onthullen is door middel van gender reveal cupcakes. De binnenkant verklapt hierbij het geslacht, erg leuk toch!

Ik mocht deze gender reveal cupcakes laatst een keer maken voor een goede vriendin van mij. Zij is in verwachting van haar eerst kindje en ging dus een gender reveal party houden voor haar familie. In één van de cupcakes moest ik een vulling van muisjes toevoegen. Om de beurt nam iedereen een hap van zijn of haar cupcake en bij één iemand werd dus het geslacht bekend. Natuurlijk kun je ook in alle cupcakes blauwe of roze vulling doen, net wat je wilt!

Wat heb je nodig:

Zo maak je deze gender reveal cupcakes:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats de papieren vormpjes in de cupcake vorm.
 2. Doe de eieren, suiker, vanille suiker en zout in een beslagkom en mix luchtig in 5 minuten. Voeg vervolgens de zonnebloemolie, bloem, bakpoeder en melk toe en mix tot een glad beslag.
 3. Vul de cupcake vormpjes met 2/3 beslag en bak ze in 20 tot 25 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
 4. Maak nu de botercrème. Zet een steelpannetje met de melk op laag vuur. Haal de bloem door een fijne zeef en voeg toe aan de melk. Roer goed door met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Breng het langzaam aan de kook, wanneer het bijna kookt zet je het vuur laag. Het melk-bloem mengsel wordt nu dikker, blijft roeren. Na een paar minuten is het zo dik dat een satéprikker rechtop blijft staan, het melk-bloem mengsel is nu klaar. Doe het in een kom of bakje en leg er vershoudfolie bovenop. Het mengsel moet afkoelen tot kamertemperatuur en mag geen klontjes bevatten.
 5. Doe de boter (op kamertemperatuur) in een kom en mix romig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe, klop tot een luchtige botercrème, dit duurt 8 tot 10 minuten. Voeg als laatste de vanille extract toe, mix nogmaals kort door.
 6. Wanneer het melk-bloem mengsel is afgekoeld voeg je deze toe aan de botercrème. Klop in 5 minuten luchtig.
 7. Verdeel de crème over twee schaaltjes, maar bewaar ± 2 el botercrème in de beslagkom.
 8. Voeg de blauw en roze kleurstof toe aan de bakjes en roer door. Zet de crème vervolgens 30 minuten in de koelkast.
 9. Leg de afgekoelde cupcakes voor je op het aanrecht en snijd er met een mesje of druk met de achterkant van een spuitmondje een gat in de cupcake. Wordt het een meisje dan doe je roze muisjes in het gat, wordt het een jongen dan natuurlijk blauwe muisjes (zie foto’s). Plaats het dopje cake terug op de cupcake zodat de muisjes niet meer zichtbaar zijn.
 10. Smeer de bovenkant van de cupcakes in met het kleine beetje bewaarde witte botercrème.
 11. Leg een stuk vershoudfolie op het aanrecht. Maak twee banen botercrème, roze en blauw. Rol het vervolgens op tot een soort worst. Bekijk dit filmpje van 7:25, hier zie je wat de bedoeling is.
 12. Doe de opgerolde botercrème in de spuitzak en spuit van binnen naar buiten op de cupcake een rozet. Bekijk het filmpje van eerder verder om te zien hoe je dat doet. Maak je geen zorgen over de botercrème, je hebt voldoende gemaakt om wat te oefenen.
 13. Maak de cupcakes af met sprinkles naar keuze.

Enjoy!

Ingredienten

8 cupcakes:

Cupcakes

Botercrème

Topping + vulling

 

 

Gender reveal cupcakes