SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Knoflook breekbrood

Knoflook breekbrood

Eén van mijn goede voornemens voor 2020 is het bakken van brood. Goed brood bakken is best wel een kunst en een interessante procedure om te volgen; kneden, rijzen, deeg vormen en opnieuw laten rijzen. Oefening baart kunst!

Wat heb je nodig voor het bakken van dit knoflook breekbrood:

Zo maak je dit knoflook breekbrood:

  1. Doe in een beslagkom de bloem, gist en zeezout. Maak een kuiltje in het midden en giet hier het water in. Roer met je vingers tot een papje en vervolgens tot een samenhangend plakkend deeg. Wanneer er een bol ontstaat haal je deze uit de beslagkom.
  2. Bestuif de werkbank met wat bloem en kneed het deeg ± 15 minuten tot het zacht, luchtig en elastisch aanvoelt. Bekijk het filmpje hier vanaf 1;00 minuut waar wordt voorgedaan hoe je deeg kneedt. Het deeg is klaar wanneer je een stukje deeg pakt, deze elastisch uit elkaar trekt zonder dat deze scheurt (zie foto’s onder recept).
  3. Leg het deeg terug in de (schone) beslagkom. Maak een theedoek nat onder de hete kraan en wring al het water eruit. Leg de vochtige warme theedoek over de beslagkom en zet de kom voor 60 minuten op een warme plek om te rijzen, het deeg moet zich verdubbelen. Ik zette de kom op de verwarming.
  4. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter.
  5. Het is goed wanneer je met je vinger in het gerezen deeg prikt en het gat blijft staan (zie foto onder recept). Maak van het deeg 10 a 12 bolletjes en leg deze in de springvorm (of bakplaat). Laat er wat ruimte tussen voor de tweede rijs.
  6. Verdeel een eetlepel knoflook boter over de bolletjes, verdeel met een bakkwast.
  7. Laat het deeg opnieuw 60 minuten op een warme plek rusten met een vochtige theedoek over de vorm. De bolletjes zullen opnieuw verdubbelen en komen op deze manier tegen elkaar aan te zitten.
  8. Verwarm de oven voor op 175 graden. Strooi als laatste nog wat zeezout, peper en tijm over het deeg. Zet in het midden van de oven en bak ± 35-40 minuten gaar en goudbruin.
  9. Haal uit de oven en verwijder de springvorm, laat afkoelen, alhoewel een warm stukje brood ook lekker is. Breek het broodje stukje voor stukje af en dep eventueel nog extra in de knoflookboter, hmm!

Enjoy!

Ingredienten

10 – 12 bolletjes:

 

Knoflook breekbrood