SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Meringue schuimpjes

Schuimpjes

Deze meringue schuimpjes stonden al een tijdje op mijn lijstje. Het is een product waarvan je maar weinig ingrediënten nodig hebt; eiwit en suiker. Het enige wat je nodig hebt is geduld, heel veel geduld. Maar daar krijg je wel iets voor terug, deze heerlijke schuimpjes! Leuk voor bij de koffie, om een taart mee te versieren of voor een high tea! Je kunt ze zo groot of klein maken als je wilt, echter moet je hier de baktijd wel op aanpassen.

Er zijn een aantal regels voor het maken van meringue schuimpjes.

  1. Het materiaal wat je gebruikt moet schoon en vetvrij zijn. Ik doe dit door van tevoren wat citroensap op een stukje keukenrol te doen en het materiaal hiermee schoon te maken.
  2. Je begint met het kloppen van het eiwit, hierna voeg je (na ongeveer 1,5 minuut) in kleine straaltjes de suiker (en poedersuiker) toe. Het is belangrijk om die mixer draaiende te houden.
  3. Het eiwit is lang genoeg geklopt wanneer je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat de meringue eruit valt. Dit is na gemiddeld 6-7 minuten.
  4. De oven moet voorverwarmd zijn op een lage temperatuur (90 graden) en de schuimpjes moeten ook voor een lange tijd op een lage stand de oven in (1,5 – 2 uur op 90 graden). Hoe groter het schuimpje, hoe langer het in de oven moet. Hogere temperaturen en korte baktijd geeft geen goed resultaat!

Eiwitschuim bestaat dus uit 2 ingrediënten, hier kun je zelf nog mee spelen door een smaak of kleur toe te voegen. Bij dit eiwitschuim heb ik als laatste een 1/2 tl vanille-extract toegevoegd.

Wat heb je nodig voor het maken van meringue schuimpjes:

Zo maak je deze meringue schuimpjes:

  1. Verwarm de oven voor op 90 graden en zorg dat je materialen vetvrij zijn. Bekleed ook alvast een bakplaat met bakpapier.
  2. Splits de eieren en doe de eiwitten in een kom. Zorg dat hier absoluut geen eigeel bij komt, de meringue zal dan niet lukken. Mix de eiwitten met een mixer gedurende 1,5 minuut door. Voeg daarna beetje bij beetje de beide suikers toe. Mix in totaal ± 6-7 minuten tot het eiwit stijf staat en de pieken in het schuim blijven staan. Het schuim heeft een witte glanzende kleur. Voeg in de laatste minuut eventueel een kleur of smaakstof toe. Niet te veel, het eiwitschuim kan hierdoor veranderen en mislukken.
  3. Doe het eiwitschuim in een spuitzak en spuit vormpjes op de bakplaat. Zie het filmpje hieronder.
  4. Doe de bakplaat in de oven en bak de schuimpjes 1,5 – 2 uur op 90 graden. Ik had een bakplaat vol met kleine schuimpjes. Deze heb ik 1 uur en 45 minuten in de oven gehad. Wanneer de schuimpje klaar zijn zet je de oven uit maar laat je de schuimpjes in de oven staan! Zet de deur op een kier en wacht tot de oven afgekoeld is.
  5. Haal de schuimpjes uit de oven en decoreer eventueel met spikkels, chocolade of iets anders.

Tip: de schuimpjes kun je zeker een week bewaren, mits ze afgesloten in een doos of trommel zitten, maar niet luchtdicht, dan worden ze zacht en taai.

Enjoy!

Ingredienten

Voor een bakplaat schuimpjes:

Meringue schuimpjes