SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Papa’s oliebollen

Geheim recept, tot vandaag..

Zo lang ik besta op deze aardbol bakt mijn vader oliebollen op oudjaarsdag. En zo lang ik besta heeft hij zijn eigen recept hier voor. Iedereen in de buurt is ook bekend met deze befaamde speciale oliebollen, de oliebollen van huize van der Velden. Tot op de dag van vandaag is het een geheim recept, maar daar komt nu verandering in!

Een oliebol bestaat uit gefrituurd gistdeeg en de vulling kan bestaan uit krenten, rozijnen of appel. Wist je trouwens dat oliebollen voorheen oliekoeken werden genoemd? Anyway, terug naar de oliebollen van mijn papa. Speciaal voor mij is hij één dag voor oudjaarsdag begonnen met het bakken van oliebollen, zodat jullie op tijd het recept te zien krijgen =)

Wat heb je nodig voor het maken van deze speciale oliebollen?

Zo maak je ze:

  1. Doe de olie in een gietijzeren pan en verhit deze tot 180 – 190 graden. Wanneer je een houten lepel in de olie steekt en er komen kleine bruisbelletjes van de lepel af, dan is de olie op temperatuur.
  2. Doe de rozijnen, krenten en cranberry’s in een kom en voeg 100 ml rum, cointreau of port toe (maak zelf een keuze uit deze 3, mijn papa gebruikte dit jaar de port). Laat dit 20 minuten wellen.
  3. Snijd ondertussen de appel in kleine stukjes.
  4. Doe de rozijnen, krenten en cranberry’s in een vergiet en laat uitlekken.
  5. Voeg hieraan de stukjes appel, sukade, gember en citroenrasp toe en hussel het met je handen goed door elkaar.
  6. Maak de oliebollenmix van Koopmans volgens verpakking en voeg daar de inhoud van het vergiet aan toe. Schep alles goed door elkaar en laat even 5 minuten staan.
  7. Gebruik de ijsknijper om 7 tot 8 oliebollen tegelijk te bakken in de olie. Bak de oliebollen in totaal 6 minuten, 3 minuten aan de ene kant en 3 minuten aan de andere kant.
  8. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en leg ze vervolgens op een theedoek om af te laten koelen. Wanneer ze afgekoeld zijn leg je ze in een schaal.
  9. Serveer de oliebollen met poedersuiker.

Tip:

Alvast de beste wensen en eet smakelijk! Namens mijn papa en mij

Ingredienten

Voor ± 15 oliebollen

Papa’s oliebollen