SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Rabarber kruimel taart

Rabarber kruimel taart

Ik ben zelf nooit zo gek geweest op rabarber maar wilde altijd wel iets proberen met rabarber in een taart. Onlangs kreeg ik een beste vangst rabarber uit de moestuin van een vriendin, nu was dus het moment om die taart te maken! Normaal gesproken vind ik rabarber taarten er niet heel smakelijk uitzien, hoe zorg ik ervoor dat die van mij er wel smakelijk uit gaat zien en ook nog lekker is?

Na even speuren op het internet zag ik dat rabarber onder andere goed samengaat met aardbeien en met kaneel. Deze twee ingrediënten wou ik dus in de taart verwerken. Maar dan nog de uitstraling van de taart. Kruimel is heerlijk op elke taart, simpel te maken en ziet er mooi uit. Proberen maar!

Eindresultaat

Of deze taart lekker is? NOU EN OF! Wauw, vanaf nu hou ik van rabarber! Deze taart is echt wel de lekkerste die ik tot nu toe heb gemaakt! Het is de perfecte combinatie van fris met een beetje zoet. Een leuke bijkomstigheid; hij ziet er nog lekker uit ook.

Wat heb je nodig:

Zo maak je deze rabarber kruimeltaart:

  1. Begin met het deeg. Snijd de boter in blokjes en doe samen met de bloem, suiker, zout en vanille extract in een beslagkom.
  2. Splits het ei en voeg het eigeel toe aan de beslagkom. Met het eiwit ga je verder niks doen.
  3. Kneed met je handen tot een deeg, heb geduld, het kan even duren voordat het een samenhangend deeg wordt. Wanneer het deeg na 5 minuten nog niet blijft plakken voeg je een eetlepel koud water toe.
  4. Maak met je handen een bol van het deeg en verpak deze in folie. Leg voor 60 minuten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de rabarber en droog ze goed af. Snijd de rabarber in de lengte doormidden en snijd vervolgens in kleine stukjes. Doe de rabarber stukjes in een grote kom en meng hier de geleisuiker, kaneel, amandelschaafsel en aardbeienjam doorheen.
  6. Vet de springvorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif de werkbank met bloem. Rol het deeg uit en bekleed de springvorm (inclusief rand) hiermee. Prik vervolgens met een vork gaatjes in het deeg en bestrooi de bodem met paneermeel. Dit zal het meeste vocht uit de rabarber opnemen.
  7. Verdeel het rabarbermengsel over de bodem en strijk gelijkmatig glad.
  8. Maak nu de kruimel. Hak de boter in kleine blokjes en voeg de suiker en bloem toe. Meng met je vingers tot een kruimeldeeg. Plakt het te veel? Voeg wat bloem toe. Verdeel de kruimel over de taart.
  9. Bak de taart in 35-40 minuten in de oven tot de kruimels en de zijkant van de taart goudbruin zijn (liever iets te lang dan te kort, ander wordt de bodem niet gaar). PS. ik raad aan om bakpapier of iets dergelijks op de bodem van de oven of onder de taartvorm te leggen, de taart kan lekken en het vocht koekt dan aan.
  10. Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen. Wanneer de taart is afgekoeld in de vorm kun je de zijkant weg halen (als je niet zo’n soort vorm heb waarbij de bodem en zijkant los kunnen van elkaar dan zou ik de taart in de vorm laten). Leg de taart nog voor 1,5 uur in de koelkast. Koud is hij het lekkerst!
  11. Voor serveren versier je de taart nog met verse aardbeien, poedersuiker of slagroom.

Enjoy!

Tip: bewaar de taart in de koelkast, na 3 dagen is hij nog heerlijk!

 

Ingredienten

Deeg:

Rabarber mengsel:

Kruimel:

Topping:

Verse aardbeien, poedersuiker, slagroom (naar keuze)

 

Rabarber kruimel taart