SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Slagroom soesjes

Soesjes

Soezendeeg is een basisrecept welke je een keer gemaakt moet hebben. Het is een apart proces, waarbij je meerdere malen afvraagt of het wel goed komt. Zolang de de stappen volgt kom dat het ook .

De ingrediënten van soezendeeg heb je vaak al in huis. Het bestaat uit water, boter, beetje zout, bloem en eieren. Je hebt flink wat armkracht nodig doordat je moet doorroeren in een stevig beslag, ik had kramp.. Desalniettemin is mijn soezenbeslag in één keer gelukt en had ik uiteindelijk prachtige soesjes! In eerste instantie probeerde ik het soezenbeslag in een spuitzak te doen en op een bakplaat te spuiten, maar toen de eerste poging totaal mislukte heb ik met twee lepeltjes gelijke hoopjes beslag op de bakplaat gemaakt. Werkt helemaal top!

Soesjes kunt je trouwens in allerlei smaken maken; zoet, hartig, met kaas, vlees, vis of anders! Ik ben gegaan voor de standaard variant; slagroom! Wel zelf opgeklopt natuurlijk.

Wat heb je nodig voor deze slagroom soesjes:

Zo maak je deze slagroom soesjes:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Zet een steelpannetje op het vuur en doe hier het water samen met de boter en een snufje zout in.
  3. Zeef intussen de bloem en voeg deze toe aan het steelpannetje wanneer het begint te pruttelen. Roer stevig door met een houten lepel tot zich er een glad stevig deeg vormt. Haal van het vuur en laat 5 minuten afkoelen, blijf ondertussen wel af en toe doorroeren.
  4. Voeg één voor één de eieren toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt wanneer het vorige volledig is opgenomen. Bij het toevoegen van de eieren moet je flink doorroeren en kan het zwaar worden. Het wordt een glanzend, zacht en stevig deeg.  Op de foto’s onder aan het recept zie je wat de bedoeling moet zijn.
  5. Maak met twee lepeltjes kleine hoopjes op de bakplaat en maak ze glad door je vinger nat te maken en er overheen te strijken. Let op dat je de soesjes niet te dicht op elkaar legt. Bak de soesjes in 20-22 minuten in een voorverwarmde oven. Open de oven niet tussendoor, de soesjes kunnen inzakken. Na 15 minuten kun je wel controleren of de soesjes al een mooie kleur krijgen.
  6. Haal de soesjes uit de oven en laat afkoelen.
  7. Nu ga je aan de slag met de vulling. Doe de ongeklopte slagroom in een beslagkom en klopt deze op tot slagroom (voor de bikkels met een garde, voor de rest met een keukenmachine). Voeg gedurende het opkloppen de vanillesuiker en klopfix toe.
  8. Doe de slagroom in een spuitzak, maak met een klein scherp mesje een sneetje in de onderkant van de soesjes en spuit hier de slagroom in.
  9. Maak de soesjes af met poedersuiker.

Enjoy!

Ingredienten

Voor 24 stuks:

Soezendeeg:

Vulling:

Topping:

Slagroom soesjes