SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Spektakelstuk: Valentijn Drip Cake

Dripcake

Tegenwoordig zie je de mooiste drip cakes voorbij komen op het internet. Het is een hype en ik snap wel waarom! De taarten zien er prachtig uit met de uitgelopen drips, een lust voor het oog! Deze taart staat al een tijdje om mijn ’to do’ lijstje. Het is bijna Valentijnsdag, dus een mooie gelegenheid voor een spektakelstuk als deze: Valentijn Drip Cake it is!!
Ik zal stap voor stap uitleggen hoe je deze beauty op tafel krijgt. Het originele recept is van Laura’s Bakery, ik heb hier en daar wat aanpassingen gedaan.
De taart bestaat eigenlijk uit 3 onderdelen: de cakes, de botercrème en de ganache. Ik zal eerst uitleggen hoe je de cakes maakt. Ik maakte de cakes een dag van tevoren, dit scheelt veel tijd. De taart bestaat uit 3 lagen dus ik moest 3x een cake bakken (kleine oven + maar één springvorm in huis).

Saar met cake

Biscuits

Wat heb je nodig:

Zo maak je de biscuits:

 1. Verwarm de over voor op 180 graden.
 2. Doe de boter en de suiker in een kom en mix romig met een mixer of keukenmachine.
 3. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige geheel is opgenomen.
 4. Voeg ook het vanille-extract toe en meng er door.
 5. Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg beetje bij beetje toe aan het beslag. Voeg ook het snuf zout toe. Mix tot een luchtig cakebeslag.
 6. Verdeel het beslag in 3 gelijke delen. Voeg bij 1 beslag de choco chips toe en roer er door.
 7. Vet een springvorm in met boter. Bestuif de springvorm vervolgens met bloem.
 8. Verdeel 1 beslag over de springvorm in bak in ± 30 minuten gaar. Controleer met een satéprikker.
 9. Haal de cake uit de oven en laat ± 15 minuten afkoelen voordat je de cake uit de springvorm haalt.
 10. Maak de springvorm schoon, vet in en bestuif. Bak de tweede cake. Herhaal dit proces met de derde cake.
 11. Zorg dat alle cakes zijn afgekoeld voordat je ze eventueel verpakt in folie of wanneer je verder wilt met het besmeren van de cakes.

Botercrème

Nadat de cakes klaar zijn kun je beginnen met de botercrème. Voor deze valentijn cake maakte ik de botercrème roze. Je kunt het ook een andere kleur geven.

Het recept voor de botercrème vind je hier. Houd de hoeveelheden aan van dit recept, dit is voldoende voor het vullen en afsmeren van deze taart. Wanneer de botercrème klaar is voeg je tot slot 1 prikker kleurstof toe. Ik gebruikte roze van Wilton.

Taart bouwen

Nodig:

Nu gaan we de taart in elkaar zetten. Zet één cake op een taart plateau en besmeer met frambozenjam. Zorg dat je de randen vrij laat. Smeer de randen nu in met een laag botercrème en werk naar de binnenkant toe. De hele cake is nu besmeerd met botercrème.

Zet de tweede cake (met choco chips) hier bovenop. Besmeer ook deze weer met frambozenjam, maar houd de randen vrij. Verdeel de blauwe bessen over de jam. Smeer de cake verder af met botercrème.

Nu komt de derde cake er bovenop. Let op! Zorg dat de platte kant van de cake nu bovenop ligt, zo krijg je straks een vlakke bovenkant.

Taart afsmeren

Nodig:

Nu ga je de taart afsmeren met botercrème. Begin met een dun laagje botercrème aan de zijkanten, hiermee vul je alle kiertjes. Dit kan goed met een spatel. Smeer ook een laag botercrème op de bovenkant.

Nu ga je een tweede dikkere laag botercrème aanbrengen rondom de taart en bovenop. Probeer overal ongeveer evenveel botercrème te smeren. Met deze tweede laag botercrème zorg je er voor dat de cake  niet meer zichtbaar is. Gebruik ook hiervoor een spatel.

Nu ga je de taart strak afsmeren. Hier heb je een deegschraper voor nodig. Zet de schraper op het taart plateau, houd hem lichtjes tegen de taart en schraap voorzichtig langs de zijkant van de taart door het plateau rond te draaien.

Doe als laatste de bovenkant. Schaap van de randen naar het midden toe voor een mooi resultaat. Zet de taart even 20 minuten in de koelkast voor je begint met de drip.

Wil je uitgebreider nalezen hoe je een taart goed afsmeert? Kijk hier op de site van Laura’s Bakery, de foto’s op haar site weergeven goed wat de bedoeling is.

Ganache and Drip

Het einde is bijna in zicht. De taart is opgebouwd en afgesmeerd, nu ga je drippen. Hiervoor moet eerst ganache gemaakt worden. Gebruik voor deze taart de hoeveelheid van 150 gram pure chocolade (reep) en 100 ml slagroom + een klontje boter. Dit is voldoende voor de taart. In het recept hier zie je hoe je de ganache maakt.

Om een mooie drip te maken zijn er verschillende technieken. Ik gebruikte een flesje, deze techniek vind je hier vanaf 1;15 minuut. Wanneer de drips rondom zijn gemaakt giet je de rest van de chocolade over de bovenkant van de taart, deze smeer je uit met een spatel. De flesjes voor deze techniek vind je o.a. bij Pipoos.

Taart versieren

Nu je een mooie drip hebt gemaakt is het tijd om je taart te versieren! Ik heb mijn decoratie voornamelijk bij de HEMA gekocht. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van vers fruit (blauwe bessen en rode besjes) van de supermarkt. Natuurlijk kun je geheel je eigen draai geven aan de decoratie van je taart.

Bewaar de taart in de koelkast en haal de taart een half uur voor serveren uit de koelkast. Je kunt de taart 1-2 dagen van tevoren maken, mits je hem goed afdekt met folie of in een taartdoos zet op een koele plek.

Enjoy!

Ingredienten

12-15 persoonstaart:

Cakes:

Botercrème:

Taart vulling:

Ganache:

Versiering: optioneel

 

 

 

Spektakelstuk: Valentijn Drip Cake