SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Stempelkoekjes

Eerste project SaarBakt

Stempelkoekjes zijn ontzettend leuk, omdat je met een stempel zelf kunt kiezen wat voor koekje je maakt. Een hartje voor je geliefde, een speen voor een geboorte of zoals deze SaarBakt introductie koekjes! Deze stempelkoekjes waren mijn eerste SaarBakt project. Ik moet zeggen, het was meteen een succes. Ik heb vaker zandkoekjes gemaakt, maar vaak kwam de stempel niet goed naar voren doordat tijdens het bakken deze minder goed zichtbaar werd. Zoeken, zoeken en zoeken.. naar een recept waarmee het wel lukt. Uiteindelijk kwam ik op de site van Laura’s Bakery terecht waar zij een perfect recept had voor stempelkoekjes. Uitproberen dus! En tada, gelukt! =)

Voor deze koekjes heb je nodig:

Zo maak je de koekjes:

  1. Doe je boter en poedersuiker in een kom en mix deze romig. Voeg vervolgens de vanille extract toe en mix kort door.
  2. Zeef de bloem en voeg toe aan het botermengsel. Kneed tot een koekjesdeeg.
  3. Leg het deeg voor een uur in de koelkast.
  4. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte.
  5. Om te zorgen dat de stempel niet aan het deeg blijft plakken bestrooi je de stempel met wat bloem, tik het overtollige bloem eraf.
  6. Maak een stempel afdruk in het deeg en druk goed aan.
  7. Bestrooi je stempel weer opnieuw met bloem voor het bestempelen van het volgende koekje.
  8. Steek de koekje uit met een uitsteker en verplaats ze naar de bakplaat.
  9. Wanneer het deeg wat zacht is geworden kan je de plaat nog even in de koelkast zetten voordat ze de oven in gaan.
  10. Bak de stempelkoekjes in ±14 minuten gaar op 175 graden. Wanneer de randjes goudbruin zijn kunnen de koekjes de oven uit.

Tip:

Is de stempel niet goed zichtbaar meer? Wanneer de koekjes net uit de oven zijn, kan je met de stempel nog voorzichtig  de koekjes bestempelen

Ingredienten

Voor 16-18 koekjes

Stempelkoekjes