SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Valentijn chocoladeflikken

Chocoladeflikken

De dag van de liefde staat weer voor de deur! Valentijnsdag is een dag waarop je je geliefde extra in het zonnetje zet op welke manier dan ook. De een vindt het commercieel en doet er niks aan en de ander organiseert een dag vol verassingen. Je kunt je geliefde ook verrassen met een eigengemaakte lekkernij, deze chocoladeflikken bijvoorbeeld! Liefde gaat tenslotte ook door de maag 😉

Tempereren; Tableren

Bij het maken van deze chocoladeflikken heb ik gewerkt met een (voor mij) nieuwe techniek; tempereren. Bij deze techniek smelt je de chocolade au-bain-marie, waarna je tweederde terugbrengt naar de juiste temperatuur (26 graden). Dit doe je door de chocolade op een marmeren plaat of stenen aanrecht uit te smeren. Je merkt dat de chocolade harder wordt, je doet het terug bij de eenderde nog warme chocolade en roert goed door. Officieel gaat dit volgens bepaalde temperaturen, ik deed het uit de losse pols.

Tempereren; Enten

Een andere techniek is; enten. De Ent-methode gebruik je waneer je geen marmeren plaat of stenen aanrecht hebt. Je tempereert de chocolade in een pan. Ook bij deze methode smelt je de chocolade au-bain-marie, waarna je de pan van het vuur haalt en in drie delen kleine stukjes chocolade toevoegt en doorroert tot ze gesmolten zijn.

Chocolade kristallen

Wanneer je chocolade smelt dan smelten ook de stabiele kristallen. Wanneer je de chocolade dan weer hard wil laten worden dan wordt dat nooit meer zo mooi hard als voorheen. En zeg nou zelf; knapperige glanzende chocolade is het aller lekkerst! Om de chocolade weer mooi knapperig te maken smelt je de chocolade naar een bepaalde temperatuur, de kristallen zullen dan weer hervormen. De chocolade die je hebt teruggebracht naar 26 graden giet je bij de overige nog warme chocolade waarna je probeert een temperatuur rond de 30-32  graden te krijgen. Dit doe je door goed door te roeren.

Kortom..

Samengevat is het tempereren niets meer dan de chocolade verwarmen, laten afkoelen en weer opwarmen. Door deze handeling smelten en hervormen zich kristallen die zich bevinden in de chocolade. Tempereren doe je alleen wanneer je zelf chocolade bonbons, flikken, rotsjes of repen wilt maken. Bij het maken van cakes, koekjes, taarten en desserts is het niet nodig. Het lijkt een hele handeling, maar na een keer gedaan te hebben krijg je het al snel onder de knie!
In het filmpje hier kun je nog eens bekijken wat het verschil is tussen beiden methoden.

Snel verder met het recept!

Wat heb je nodig voor het maken van deze Valentijn Chocoladeflikken:

Zo maak je deze Valentijn Chocoladeflikken:

  1. Zet alvast een bakplaat met bakpapier klaar.
  2. Ik gebruikte de methode van tableren, bekijk het filmpje hier voor extra ondersteuning. Smelt de chocolade au-bain-marie. Haal van het vuur en schenk vervolgens tweederde van de chocolade uit over een marmeren plaat of een stenen keuken aanrecht.
  3. Strijk de chocolade met een plamuurmes door elkaar tot de wat dikker begint te worden. De chocolade moet  ±26 graden zijn.
  4. Schep de tweederde chocolade terug bij het restje nog warme chocolade en begin snel met het doorroeren van de chocolade. De chocolade moet nu terug gebracht worden naar ± 30-32 graden.
  5. Schenk de chocolade in een spuitzak, knip een puntje ervan af en spuit kleine hoopjes chocolade op de bakplaat, houd voldoende ruimte tussen de hoopjes. Wanneer de bakplaat vol is sla je voorzichtig met de bakplaat op het aanrecht, de chocolade hoopjes worden nu iets groter.
  6. Decoreer de hoopjes chocolade zo snel mogelijk met studentenhaver en valentijn decoratie, voordat het begint te stollen.
  7. Laat voor minimaal een uur goed stollen en verras jouw Valentijn!

Enjoy!

 

Ingredienten

Voor 15-20 flikken:

 

Valentijn chocoladeflikken