SaarBakt door Sara van der Velden

Home - Recepten - Vanille rolcake

Rolcake met rode vruchten

Deze luchtige vanille rolcake vond ik zo ontzettend leuk om te maken! Wanneer je in plaats van een taart een keer iets anders wilt maken wat niet moeilijk is, kies dan voor deze rolcake! Ze zijn verassend lekker en de slagroom maak het nog lekkerder.. af en toe moet het kunnen toch??

Met rolcake kun je lekker variëren, zeker in de garnering. Bij deze rolcake heb ik rode vruchten gebruikt, dit kan natuurlijk ook wat anders zijn! De basis ligt hem bij de heerlijk luchtige cake, maar ook hieraan kan je een twist geven. Voeg bijvoorbeeld wat citroen rasp toe voor wat frisheid, vervang de vanillesuiker voor vanille-extract of vervang de bloem voor maïzena, zo is de rolcake ook nog eens glutenvrij!

Wat heb je nodig voor deze rolcake:

Zo maak je deze heerlijk rolcake:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Vet het bakpapier vervolgens in met boter, dit zorgt er voor dat de cake straks niet aan het bakpapier blijft plakken.
  2. Doe de eieren, suiker en zout in een kom en mix met een mixer op de hoogste stand zo’n 7-8 minuten, hoe luchtiger, hoe beter!
  3. Zeef de bloem en voeg beetje bij beetje bij het beslag. Let op! Gebruik hiervoor een spatel, niet de mixer. Spatel (niet roeren) de bloem voorzichtig door het beslag (± 8 bewegingen).
  4. Giet het luchtige beslag op de met bakpapier bekleedde bakplaat en smeer voorzichtig gelijkmatig uit.
  5. Bak de cake in ± 10 – 13 minuten, houd de oven in de gaten!
  6. Haal de cake uit de oven en leg een vel bakpapier op de cake. Draai de bakplaat om (ik had hier een extra paar handen voor nodig). Verwijder nu het oude bakpapier.
  7. Rol de cake met (het nieuwe) bakpapier en al op en leg even weg in de koelkast.
  8. Nu ga je bezig met de slagroom. Doe de ongeklopte slagroom, suiker, vanillesuiker en klopfix in een kom en klopt stijf (voor de bikkels met een garde, voor de rest met een handmixer 😉 ). Wanneer je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat de slagroom eruit valt dan is het gelukt. Dek de kom af en zet even weg in de koelkast.
  9. Rol de afgekoelde cake nu uit op een vlakke ondergrond. Smeer de cake in met een laagje slagroom. Rol vervolgens de cake weer op (zonder het bakpapier dit keer).
  10. Snijd de cake in gelijke plakken (± 3 cm). Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak en spuit mooie toefjes op de rolcakejes. Maak het af met fruit naar keuze (of nootjes/chocolade).

Enjoy!

 

Ingredienten

± 8 -10 stuks

Beslag:

Slagroom:

Garnering:

Vanille rolcake